Back to school!

Joulu ja loppiainen ovat jo kaukana takanapäin, ja useimmat meistä ovatkin palanneet takaisin kouluun ja töihin. Erityisen tärkeää tällaisena pimeänä vuodenaikana on tehdä, mitä vain voit pitääksesi yllä motivaation arjen haasteita varten – mikä ei ehkä aina ole niin helppoa miltä se kuulostaa. Täältä löydät kolme parasta vinkkiämme, joilla pitää motivaatiota ja mielialaa korkealla!

1. Valo on kaiken A ja O

Nopea pikafiksaus, jolla voit luoda oikeanlaiset olosuhteet, keskittyäksesi tehokkaasti opiskeluun tai työskentelyyn, ja kuitenkaan ylirasittamasta silmiä, kun tietokoneen näytön tai oppikirjojen parissa vietetään useampi tunti, on tarkistaa huoneen valaistus. Jos sinulla ei vielä ole pöytävalaisinta, kuuma vinkkimme on hankkia sellainen. Juuri pöytävalaisin on täydellinen, sillä voit kohdistaa valon ja välttää häikäisyn tietokoneen näytössä tai pöydän pinnassa. Sen lisäksi saat keskitetyn määrän valoa lähellesi – asia, mikä aina nostaa mielialaa!

Tämä johdattaa meidät seuraavaan tärkeään tekijään, nimittäin päivänvaloon. Hyödynnä elintärkeää päivänvaloa niin paljon kuin vain voit tällaisena pimeänä vuodenaikana, se auttaa sinua keskittymään ja pitämään energiatasosi ylhäällä. Mikäli sinulla on siihen mahdollisuus, sijoita työskentely- tai opiskelupisteesi lähelle ikkunaa ja anna huoneesi (ja myös itsesi tottakai!) kylpeä päivän valoisissa hetkissä.

2. Työasento

Jaksaaksesi keskittyä yhtäjaksoisesti monen pitkän tunnin ajan, on oikeanlainen työskentelyasento tärkeä pitää mielessä. Useimmiten tuleekin pitkiä jaksoja staattista liikettä (toisin sanoen lähes aina). Joten ensi alkuun, ajattele perus työskentelyasentoasi; jos et ole noussut vuoteesta, ota tavaksesi tehdä niin! Se, että istut (tai seisot!) oikein, on itseasiassa tärkeämpää kuin voi kuvitella, ei vähiten keskittymisen kannalta. Hyvä työtuoli, jossa voit helposti pitää selkäsi suorana, yhdistettynä sopivan korkeaan työpöytään (jossa käsivarret voivat levätä 90 asteen kulmassa) on kaiken pohja. Jos sinulla on lisäksi säädettävä työpöytä, on se vain plussaa! Muista vaihdella työskennellen jaksoittain seisoen tai istuen (mikäli seisot paljon, on ergonomiamatto suositeltava).

Lisää myös pieniä mikrotaukoja, joissa liikut vähän; taivuta polvia, pyöritä hartioita eteen ja taakse, venytä käsiä eteen ja venytä vielä niskaa puolelta toiselle – tee tästä tapa. Mikäli sinulla on lisäksi mahdollisuus pitää pidempi tauko, lähde pienelle kävelylle – jotta voit nauttia päivänvalosta samalla kun parannat kuntoasi!

3. Luo kutsuva työtila

Viimeisenä muttei vähäisimpänä – tee opiskelupisteestäsi kodikas keidas, se tekee helpommaksi tarttua kouluprojektiin tai läksyihin. Eri värit vaikuttavat eri tavalla mielialaamme, sen tiedämme jo ennestään. Vihreällä ja vaaleanpunaisella sanotaan olevan rauhoittava efekti, sininen lisää luovuutta (mutta voi myös tuntua kylmältä, joten vältä sitä jos sinulla on kylmä), ruskean
sanotaan olevan hyväksi ihmisille, joilla on huono keskittymiskyky ja keltaista suositellaan laiskoille ihmisille(!), mutta myös työhuoneeseen, jossa väri liitetään ymmärtämiseen. Tärkein asia on kuitenkin se, että pidät itse väristä, jonka valitset, koska loppujen lopuksi se olet sinä, joka tulee viettämään aikaa täällä!

Sisusta muutamalla hyvin valitulla esineellä kuten esimerkiksi kauniilla mukilla, jossa voit säilyttää kyniä, muutamalla tyylikkäällä lehtikotelolla, ja ehkäpä joillakin herkullisen värisillä säilytyslaatikoilla, jotka on pinottu päällekkäin. Jos pidät huonekasveista, miksipä et valitsisi sekä sellaisia, jotka ovat kauniit katsella, mutta myös lisäävät jotain pientä extraa – esimerkiksi muratti puhdistaa myös ilmaa! Muista olla säästäväinen valintojesi kanssa – liian paljon eri sisustuselementtejä koetaan usein sotkuisen näköisenä, mikä on viimeinen asia, minkä haluamme saavuttaa työpisteen tehokkaammassa järjestämisessä.

Akustiikka huoneessa on myös yksi tärkeä tekijä. Lattialla oleva matto auttaa äänen vakauttamisessa, samoin kuten ikkunaverhot ja canvastaulut seinällä.

Toivottavasti sait tästä hyödyllisiä vinkkejä – ja positiivisella ajattelutavalla on aina suurempi todennäköisyys menestyä!