Erilaisia ompeluohjeita

Tähän olemme keränneet erilaisia ompeluohjeita sinua varten, jotta käytössäsi olisi kaikki tarvittava tieto yhdestä ja samasta paikasta kauniin verhoripustuksen tekemistä varten.

Näin ompelet verhon solmittavilla nauhoilla

 1. Leikkaa solmittavien nauhojen malli kaavapaperista. Kiinnitä malli nuppineuloilla kankaaseen ja leikkaa niin monta nauhaa kuin haluat. Solmittavien nauhojen määrään vaikuttaa verhon leveys; 110 cm leveässä verhossa riittävä määrä on 7 nauhaa ja 140 cm leveässä se on 9 nauhaa. Sopiva mitta nauhan kooksi voisi olla 50 x 7 cm.
 2. Päätä seuraavaksi verhon valmis korkeus* ja lisää 10 cm ylä- ja alakäännettä varten (4 + 6 cm). Mittaa ja leikkaa.
 3. Leikkaa lisäksi 6 cm korkea kangaskaistale, jonka tulee olla 2 cm leveämpi kuin verhon valmis leveys*.
 4. Tee siksak kaikkiin leikattuihin reunoihin.

Solmittavien nauhojen ompelu

 1. Taita nauhan pitkä sivu keskeltä oikeapuoli oikeaa vasten ja kiinnitä nuppineuloilla.
 2. Ompele pitkäsivu yhteen suoralla saumalla 0,5 cm reunasta.
 3. Käännä nauhan oikeapuoli päällepäin, niin että sauma menee piiloon (apuna voit käyttää esim. neulepuikkoa tai jotain muuta kapeaa esinettä).
 4. Prässää.
 5. Taita 0,5 cm nauhojen lyhyistä sivuista ja tee niihin suoraommel samoin kuin tee ommel ympäri koko nauhan.

Vinkki! Käytä muotoutuvaa kangasta solmittaviin nauhoihin, saat niistä siistimmät solmut.

Solmittavien nauhojen ompelu

 1. Jos et ole tehnyt vielä siksakkia verhon leikatuille reunoille ja verhoihin tarvitsee tehdä käänteet, niin tee ne ensin.
 2. Taita seuraavaksi verhon taakse kangasta 4 cm yläkäännettä varten, kiinnitä nuppineuloilla ja prässää kankaaseen selvä taite. Tehtyäsi sen, voit poistaa nuppineulat.
 3. Ota sitten 6 cm korkea kangaskaistale ja taita sisään 1 cm kaikilta sivulta käyttämällä apuna nuppineuloja ja prässäystä. Kun sinulla on näkyvissä selvä taite, voit poistaa nuppineulat.
 4. Nyt on vuorossa solmittavien nauhojen kiinnittäminen nuppineuloilla verhoon. Helpoiten teet sen levittämällä verhon suoraksi nurjapuoli ja 4 cm ylätaite sinuun päin.
 5. Taita nauha keskeltä kahtia, niin että molemmat puolet ovat yhtä pitkät. Aseta nauhat samalle etäisyydelle toisistaan kankaan taitteeseen niin että taitekohdasta noin 2 cm on kankaan päällä ja n. 23 cm ulkopuolella. Kun olet varmistanut, että nauhat ovat tasaetäisyydelle, kiinnitä ne väliaikaisesti nuppineuloilla.
 6. Seuraavaksi asetat kapean kangaskaistaleen, jossa on 1 cm:n taite, verhon yläkäännettä ja paikoilleen asetettuja solmittavia nauhoja vasten oikeapuoli sinuun päin ja taite verhon nurjaa puolta vasten. Verhon sisäkäänne ja kangaskaistaleen yläkäänne ovat näin vastakkain. Kiinnitä ne nuppineuloilla toisiinsa ylä- ja alareunasta koko kangaskaistaleen matkalta.
 7. Siirrä nyt nuppineulat, jotka olivat nauhoissa kiinni kangaskaistaleeseen samaan kohtaan, niin että nuppineulat pitävät ne molemmat nyt paikoillaan.
 8. Ompele seuraavaksi suora ommel 0,5 cm:n etäisyydelle kangaskaistaleen reunasta jokaiselle neljälle sivulle. Nyt verhosi yläreuna on valmis.
 9. Jäljellä on verhon alakäänne, lue lisää siitä, kuinka ompelet sen helposti kohdasta KÄÄNNE.

Selityksiä

* valmis leveys = tarkoittaa sitä leveyttä, jonka haluat valmiin verhon olevan
* valmis korkeus = tarkoittaa sitä korkeutta, jonka haluat valmiin verhon olevan

Näin ompelet lenkkiverhot

 1. Leikkaa lenkeistä malli kaavapaperille. Kiinnitä malli nuppineuloilla kankaaseen tiukasti kiinni ja leikkaa mallin mukaan niin monta lenkkiä kuin haluat. Lenkkien määrään vaikuttaa verhon leveys; 110 cm verhossa riittävä määrä on 7 ja 140 cm leveässä 9 lenkkiä. Valitse itse kuinka pitkät ja leveät lenkkien pitäisi olla, mutta yksi suositus olisi ehkä leikattuna ne mittaan 20 x 10 cm.
 2. Päätä sitten verhon valmis korkeus* ja lisää 10 cm ylä- ja alakäänteeseen (4 + 6 cm). Mittaa ja leikkaa.
 3. Leikkaa lisäksi vielä 6 cm korkea kangasliuska, jonka tulee olla 2 cm leveämpi kuin verhon valmis leveys*.
 4. Tee siksak kaikille leikatuille sivuille.

Ompele lenkit

 1. Taita lenkin pitkänsivu keskeltä kahtia, oikeapuoli oikeaa puolta vasten ja kiinnitä nuppineuloilla.
 2. Ompele pitkäsivut yhteen suoralla ompeleella 0,5 cm reunasta.
 3. Käännä lenkin oikeapuoli päällepäin, jolloin sauma jää piiloon. Prässää lenkki. Tee muut lenkit samalla tavalla.

Ompele lenkit verhoon

 1. Jos et ole tehnyt vielä siksakkia verhon leikatuille reunoille ja verhoihin tarvitsee tehdä käänteet, niin tee ne ensin. Kuinka teet ne helposti, lue lisää kohdasta KÄÄNNE.
 2. Taita verhon taakse kangasta 4 cm yläkäännettä varten, kiinnitä nuppineuloilla ja prässää kankaaseen selvä taite. Tehtyäsi sen, voit poistaa nuppineulat.
 3. Ota sitten 6 cm korkea kangaskaistale ja taita sisään 1 cm kaikilta sivulta käyttämällä apuna nuppineuloja ja prässäystä. Kun sinulla on näkyvissä selvä taite, voit poistaa nuppineulat. .
 4. Nyt on vuorossa lenkkien kiinnittäminen nuppineuloilla verhoon. Helpoiten teet sen levittämällä verhon suoraksi nurjapuoli ja 4 cm ylätaite sinuun päin.
 5. Taita lenkit keskikohdasta silmukan muotoon. Aseta lenkit tasaisen välimatkan päähän toisistaan. Kun olet varmistanut, että lenkit ovat yhtä kaukana toisistaan, kiinnitä ne vielä väliaikaisesti nuppineuloilla 2 cm:n matkalta verhokankaaseen ja niin että silmukan pituudeksi jää kankaan ulkopuolelle 8 cm.
 6. Seuraavaksi asetat kapean kangaskaistaleen, jossa on 1 cm:n taite, verhon yläkäännettä ja paikoilleen asetettuja lenkkejä vasten oikeapuoli sinuun päin ja taite verhon nurjaa puolta päin. Verhon sisäkäänne ja kangasliuskan yläkäänne ovat näin vastakkain. Kiinnitä ne nuppineuloilla toisiinsa ylä- ja alareunasta koko kangaskaistaleen matkalta.
 7. Siirrä väliaikainen nuppineulakiinnitys lenkeistä nyt vastaavalle paikalle kangaskaistaleeseen pitämään lenkit paikoillaan.
 8. Ompele seuraavaksi suora ommel 0,5 cm:n etäisyydelle kangaskaistaleen reunasta jokaiselle neljälle sivulle. Nyt verhosi yläreuna on valmis.
 9. Jäljellä on verhon alakäänne, lue lisää siitä, kuinka ompelet sen helposti kohdasta KÄÄNNE.

Selityksiä

* valmis leveys = tarkoittaa sitä leveyttä, jonka haluat valmiin verhon olevan
* valmis korkeus = tarkoittaa sitä korkeutta, jonka haluat valmiin verhon olevan

Näin teet loungeverhon

 1. Pujota liukunaru kiskon uraan.
  Vinkki! Purista liukunarun pää kiskon päätyyn tiukasti kiinni, kun laitat päätysuojan paikoilleen. Näin vältät verhon liukumisen vapaasti laidasta laitaan verhoja vedettäessä.
 2. Jos verhossa ei ole valmiiksi ommeltua nauhaa, niin aloita ompelemalla se paikoilleen. Kuinka sen teet, niin lue lisää kohdasta NÄIN OMPELET NAUHAN.
 3. Pujota sormikoukku alhaalta ylöspäin nauhan taskussa. Jaa tasamäärä koukkuja (määrä pitää olla kahdella jaollinen) joka kolmanteen taskuun.
  Vinkki! Jos haluat suuremmat aallot, valitse joka neljäs suuri tasku.
 4. Pujota sitten sormikoukut liukuihin, jotka ovat jo kiskossa paikoillaan.
 5. Aloita ja lopeta aalto sinuun eli huoneeseen sisälle päin.

Kankaanmenekki

Laske, että yhtä kiskometriä kohden menee 1,9 m kangasta leveydessä. Sinun pitää käyttää myös tasamäärä sormikoukkuja (määrä pitää olla jaollinen kahdella). Tämä saattaa vaikuttaa myös kankaanmenekkiin jonkun verran.

Näin kiinnität purjerenkaat

 1. Jos sinun tarvitsee tehdä verhoon käänteet, niin te ne ensin. Kuinka teet ne helpoimmin, saat selville lukemalla KÄÄNNE.
 2. Tee verhon yläreunaan noin 8 cm käänne.
  Vinkki! Voit käyttää myös vahvikenauhaamme ja prässätä sen tiukasti verhon yläreunaan takapuolelle. Tällä tavoin sinun ei tarvitse käyttää verhopituutta käänteeseen.
 3. Aseta ensimmäinen purjerengas kankaan päälle, keskitä rengas yläkäänteen puoliväliin noin 7 cm:n etäisyydelle verhon sivureunasta. Piirrä sisäympyrä tekstiilikynällä.
 4. Taita kangas puoliksi ympyrän keskeltä ja leikkaa reikä 3 mm suuremmaksi kuin piirretty linja. (Aseta mielellään nuppineula taitteeseen varmistaaksesi, että kangas pysyy paikoillaan ja että olet taittanut kankaan ympyrän keskeltä.)
 5. Toista sama noin 13 -16 cm etäisyydellä purjerenkaan ympyrän keskeltä seuraavan keskelle. Leveydeltään 130 cm leveään kaihtimeen tarvitaan 10 kpl purjerenkaita. Tärkeää on, että käytät tasamäärän renkaita (lukumäärän pitää olla kahdella jaollinen).
 6. Jaa purjerenkaat ja napsauta ne tiukasti kiinni ympyrän reunojen päälle.
 7. Jäljellä on verhon alakäänne, lue kuinka helposti voit ommella sen sivulta Näin teet verhon käänteet KÄÄNNE.

Vinkki!

Käytä mieluiten meidän uusia vahvistettuja purjerenkaita – myös ne puristetaan kiinni ja pysyvät paikoillaan todella tiukasti.

Ompele mittatilaus laskoskaihdin

 1. Aloita kostuttamalla kangas ja silitä se kuivaksi ennen kuin leikkaat tarkat mitat. Kangas voi kutistua hieman.
 2. Leikkaa kangas, valmis leveys* + 4 cm ja valmis korkeus* + 20 cm. Mikäli laskoskaihdin asennetaan seinään, voi sopiva leveys olla noin 5 cm ikkunakarmin ulkopuolelle, vähentämään valon sisäänpääsyä sivuista ja ettei ikkunakarmi näkyisi. Tee valmiista laskoskaihtimesta 1 cm leveämpi kuin kiskon mitta.
 3. Paina 20 mm reunan huolittelunauha laskoskaihtimen pitkille sivuille. Leikkaa 2-3 mm, jotta kaikki langat jäisivät kiinni huolittelunauhaan. Anna paperin jäädä paikalleen.
 4. Taita sivureunat sisään huolittelunauhan reunan jälkeen. Paina. Ota paperi pois ja paina kiinni.
 5. Paina kiinni 20 mm reunan huolittelunauha kankaan alareunaan nurjalle puolelle. Taita nauha (nurjat puolet) ja paina alaspäin. Ota paperi pois ja paina kiinni.
 6. Paina 20 mm huolittelunauha kankaan yläreunaan (nurja puoli). Taita nauha ja paina alaspäin. Ota paperi pois ja paina kiinni. Leikkaa noin 0,5 cm nauhaa pitkin. Tämä jää ”piiloon” sitten Velcronauhan alle.
 7. Kiinnitä neuloilla Velcronauha noin 2-3 mm yläreunasta, ja anna sen piilottaa se reuna, jonka juuri leikkasit pois. Paina kiinni puristimen avulla, jotta nauha ei repeäisi.
 8. Ensimmäinen laskoskaihdinnauha kiinnitetään sen reunan päälle, joka on edellä kohdassa 5. Loppu nauhasta jaetaan tasaisesti 20-30 cm välein ylöspäin verhon päälle. Jotta rima ei liukuisi pois kujasta, kiinnitä nauha seuraavasti: a) Leikkaa laskoskaihdinauha noin 4 cm pidemmäksi kuin kaihtimen leveys. b) Jaa nauha 20-30 cm välein ylöspäin verhon päälle ja kiinnitä neuloilla. c) Paina nauha kiinni, käytä puristinta apuna. Jätä noin 10 cm löysää molemmissa päissä. d) Toisella pitkällä sivulla painetaan 20 mm reunan huolittelunauha kiinni nauhan oikealta puolelta. Ota paperi pois, taita ja paina kiinni. Kuja on nyt suljettu. e) Toisella pitkällä sivulla painetaan 20 mm reunan huolittelunauha kiinni nauhan nurjalta puolelta. Taita kiinni ja paina. f) Laita kaksi ohutta liimaraitaa huolittelunauhan toiselle puolelle ja paina kiinni.
 9. Aseta laskoskaihdinkiskolle. Pujota narut ylhäältä ja alhaalta. Narulukossa narujen tulisi kulkea ”ikkunaa vasten”. Kokoa narut narunkerääjään tai narunpidikkeelle. Tarkista, että narut ovat yhtä pitkät ja tee solmu.
 10. Vedä laskoskaihdin ylös, järjestä laskoksille. Anna pysyä ylosvedettynä, jotta laskokset asettuisivat.

Hyvä muistaa!

 • Älä käytä korkeaa lämpöä silitysraudassa (noin 180 astetta villa/puuvilla).
 • Jos sinulla on kuvioitu kangas – pohdi miltä valmis laskoskaihdin tulee näyttämään.
 • Maksimimitta naruvedolliselle laskoskaihtimelle on 190 cm (leveys) ja 200 cm (korkeus).
 • Mittaa huolellisesti ennen kuin kisko tilataan. Sekä leveys että seinäetäisyys.

Selityksiä

* valmis leveys = tarkoittaa sitä leveyttä, jonka haluat valmiin verhon olevan
* valmis korkeus = tarkoittaa sitä korkeutta, jonka haluat valmiin verhon olevan

Näin ompelet nauhan

 1. Tee noin 6 cm taite kankaan yläreunassa ja prässää silitysraudalla.
 2. Aseta nauha kankaan päälle ja kiinnitä nuppineuloilla 5 mm alaspäin taitteesta. Nauhaa tarvitaan kankaan leveys + 2 cm.
 3. Ennen kuin ompelet; taita nauhaa lyhyeltä sivulta n. 1 cm verhon nurjaa puolta vasten. Lue lisää siitä, kuinka ompelet rypytysnauhan tai laskostusnauhan hiukan alempana.
 4. Aloita tekemällä suoraommel pitkin yläreunaa ja jatka sitten ompelemalla nauhan muut sivut; alareuna ja lyhyet sivut.

Vinkki!

Kulje helppoa tietä kohti laskostusnauhaverhoa! Nyt on saatavana silitettävä laskostusnauha, jonka painat kiinni silitysraudalla, ilman neuloja tai lankoja. Kaikista helpointa on kiinnittää neuloilla laskostusnauha ja sitten vain kääntää kangas ja silittää nauha kiinni. Sen jälkeen laitat vain sormikoukut paikoilleen, kuten tavallisesti.

Rypytysnauha

 • Kun ompelet nauhan, jossa on taskut rypytysnauhakoukuille, niin tarkista, että pienet taskut ovat päällepäin sinuun päin.
 • Ennen kuin ompelet, olisi hyvä, että nauhan ensimmäinen tasku tulee noin 1 cm:n etäisyydelle nauhan lyhyen sivun taitteesta, koska silloin verhojen sivut laskeutuvat kauniimmin, kun ripustat verhon. Ompele suoraommel taskujen yläpuolelle (ei niiden päälle).
 • Naruista vetämällä verhoon tulee rypytys, solmi narut verhon takapuolelle (älä katkaise niitä). Verhojen pesua varten rypyt täytyy suoristaa.
 • Kankaanmenekki on riippuvainen siitä, kuinka tiheän rypytyksen haluat verhoosi. Jos haluat mahdollisimman tiheät rypyt, niin voit laskea noin 2,2 metriä kangasta jokaiselle tanko/kiskometrille. Harvempaan rypytykseen et tarvitse niin paljon kangasta.

Laskostusnauha

 • Kun ompelet nauhan, jossa on taskut sormikoukkuja varten, niin varmista, että taskut ovat päällepäin sinuun päin ja että taskujen aukot osoittavat alaspäin verhossa.
 • Ennen kuin ompelet, olisi hyvä, että nauhan ensimmäinen tasku tulee noin 1 cm:n etäisyydelle nauhan lyhyen sivun taitteesta, koska silloin verhojen sivut laskeutuvat kauniimmin, kun ripustat verhon. Ompele suoraommel taskujen yläpuolelle (ei niiden päälle).

Näin pujotat rypytysnauhakoukun

 1. Pujota rypytysnauhakoukku nauhan taskuun alhaalta ylöspäin ja pyöräytä ympäri. Jaa ne tasaisin välein verholeveyteen.
 2. Pujota rypytysnauhakoukut renkaitten silmukoihin, jotka riippuvat verhotangosta tai kiskon liukuihin.

Näin pujotat sormikoukun

 1. Pujota sormikoukku nauhan taskuun alhaalta ylös. Jaa koukut tasan koko verholeveyteen; sopiva etäisyys on joka kolmas tasku. Jos haluat suuremmat laskokset, niin jätä enemmän välimatkaa koukkujen väliin.
 2. Pujota sormikoukut renkaitten silmukoihin, jotka riippuvat verhotangosta tai kiskon liukuihin.

Näin teet laskoksen 2-os. sormikoukulla

 1. Pujota koukun ensimmäinen sormi laskostusnauhan ensimmäiseen taskuun koukku sinuun päin.
 2. Toisen sormen pujotat nauhan seuraavaan taskuun. Tiheissä laskoksissa seuraava sormikoukku pujotetaan heti seuraavaan taskuun, jos haluat vähän harventaa laskosväliä, hyppäät yhden taskun yli.
 3. Jaa sormikoukut tasaisin välein verholeveyteen.

Näin teet laskoksen 4-os. sormikoukulla

 1. Pujota koukun ensimmäinen sormi laskostusnauhan ensimmäiseen taskuun koukku sinuun päin.
 2. Toisen, kolmannen ja neljännen sormen pujotat seuraaviin kolmeen taskuun laskostusnauhassa. Tiheissä laskoksissa seuraava sormikoukku pujotetaan heti seuraavaan taskuun, jos haluat vähän harventaa laskosväliä, hyppäät yhden taskun yli.
 3. Jaa sormikoukut tasaisin välin verholeveyteen.

Näin teet ranskalaiset laskokset, kutsutaan myös nimellä vastalaskos

 1. 4-os sormikoukuilla tehdään vastalaskokset. Käännä sormikoukku koukulla nauhaa vasten.
 2. Pujota sormikoukun toinen sormi oikealta nauhan ensimmäiseen taskuun.
 3. Käännä sormikoukkua ympäri siten, että nauha ympäröi koko sormikoukkua. Ympäröi sormikoukun uloin sormi nauhalla.
 4. Nauhan kolmanteen taskuun pujotat sormikoukun kolmannen sormen.

Näin teet verhoon käänteet silitysraudalla

Kaikista helpoimmin teet käänteen silitettävällä reunan huolittelunauhalla, jonka laitat käänteeseen ja painat puoli senttimetriä sisäänpäin taitoksesta.

Kirsch huolittelunauhassa on liimaa molemmilla puolilla, joka sulaa kuumuuden vaikutuksesta.

Reunakäänne ompelukoneella

 1. Jos sinun tarvitsee kääntää verhojen sivut, niin aloita sillä, muuten voit hypätä suoraan Alakäänteeseen.
 2. Ompele siksak kankaan kaikille leikatuille sivuille.
 3. Piilota siksak taittamalla se sisään, 1 cm. Lopputulos on hienompi, jos teet kaksinkertaisen taitteen.
 4. Kiinnitä nuppineuloilla ja prässää.
 5. Ompele tavallinen suoraommel.

Alakäänne ompelukoneella

 1. Mittaa verhon pituus. Lisää kangasvaraa vähintään 6 cm alakäännettä varten.
 2. Leikkaa verho oikean mittaiseksi ja tee siksak alareunaan.
 3. Piilota siksak taittamalla se sisäpuolelle. Lopputulos on hienompi, jos teet kaksinkertaisen taitteen.
 4. Kiinnitä nuppineuloilla ja prässää.
 5. Ompele tavallinen suoraommel.

Vinkki!

Voit tehdä verhon käänteen myös silitysnauhan avulla. Aseta nauha 0,5 cm päähän taitteen yläreunasta ja silitä paikoilleen.

Näin ompelet verhoon kujan

 1. Jos sinun tarvitsee tehdä käänteet verhojen sivuille, niin aloita sillä, muuten voit hypätä suoraan kohtaan 6.
 2. Tee siksak kankaan kaikille leikatuille sivuille.
 3. Piilota siksak taittamalla se sisään, 1 cm. Lopputulos on hienompi, jos teet kaksinkertaisen taitteen.
 4. Kiinnitä nuppineuloilla ja silitä.
 5. Ompele tavallinen suoraommel.
 6. Jos et ole vielä tehnyt siksakkia kankaan ylä- ja alareunaan, niin tee se ensin.
 7. Päätä sitten haluatko verhoosi rypytetyn harjan vai et. Jos haluat rypytetyn harjan, niin taita taakse tarpeeksi kangasta kahteen rinnakkaiseen ompeleeseen, joiden väliin jää paikka pujotettavalle verhotangolle. Muutoin ompele vain yksi suoraommel kankaaseen niin alas, että verhotangolle jää tilaa.

Verhon alakäänne

Verhon alakäänteen voit tehdä tavallisella suoraompeleella tai voit tehdä sen myös silitettävällä nauhalla. Katso Näit teet verhon alakäänteen.